Börja träna gevärsskytte? | Skytte i Halland

Börja träna gevärsskytte?

Många fascineras av att få skjuta men vet inte exakt vilket vapen man ska börja med samt vilken gren man ska satsa på. Ett bra förslag är att besöka en lokal skytteförening för att se de olika grenarna och få en mer inblick i hur skyttet fungerar i praktiken.

Skyttet är uppdelat bland annat i följande delar:

  • Ställning: De tre ställningar som skytte utförs på är sittandes, liggandes eller stående. Ofta tävlar man i flera av dessa grenar och ibland finns det även tävlingar som innefattar alla tre skytteställningarna.
  • Vapen: De allra flesta börjar med luftgevär. Det är ett enkelt vapen att hantera men kan även köpas utan licens vilket underlättar framförallt för unga att börja med skytte. De som sedan vill avancera kan gå över till kulgevär.
  • Avstånd: Luftgevär skjuts i stort sett enbart på banor som är 10 meter även vissa små variationer kan förekomma. Med kulgevär är variationen desto större och banor upp till 300 meter är inte ovanliga.
  • Olika banor: Skyttetävlingar genomförs både på bana och på fält. Med fält menas att man är ute på ett område som är avstängt för skytte och där exempelvis figurer ställs upp som ska träffas. I vissa fall rör sig även dessa vilket ska simulera riktig jaktsituation.
  • Tiden: En del tävlingsformer går ut på att man ska skjuta ett visst antal skott under en begränsad tid. Detta skapar även en stor mental press vilket en del tycker om medan andra inte alls tilltalas av. Andra grenar har man betydligt mer tid på sig och det som fokus ligger på är främst skytteegenskaperna.